Yakın Doğu Üniversite Hastanesinde Üç-Boyutlu Dönem Başladı

Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı ve YDÜ 3B Laboratuarı Tıbbi Danışmanı, Yrd. Doç. Dr. Emil Mammadov, YDÜ 3B Tasarım ve Baskı Laboratuvarında (Yakın Doğu Üniversitesi Deneysel Sağlık Araştırmaları Merkezi), hasta bilgilendirme ve öğrenci eğitimi için oldukça faydalı olan üç boyutlu yazıcılardan organ modellerinin üretilmeye başladığını bildirdi.

Modeller Gerçek Görüntülerden Yapılmıştır

YDÜ Çocuk Cerrahisi Bölümünde pilot uygulamanın başladığını belirten Dr. Mammadov, bu modellerin pazardaki ürünlerden en büyük farkının, hepsinin gerçek görüntülerden (tomografi, MRG) elde edildiğini ve tam hasta patolojisini gösterebileceğini belirtti.

3B Baskılı Modeller Kullanılarak Hastalık veya Ameliyat Hakkında Bilgi Verildi

Dr. Mammadov, organ modellerinin üç boyutlu baskı işlemine atıfta bulunarak;

“Hastadan elde edilen radyolojik görüntüleme sonuçları birkaç bilgisayar programı ile işlendi, hastalıklı alan izole edildi, 3B model hazırlandı ve basıldı. Daha sonra hasta, hastalık veya yapılacak ameliyat hakkında bilgilendirildi. Böylece hasta ameliyatın tam olarak nerede yapılacağını gördü. Bu yöntemin amacı sadece hastaları bilgilendirmek değil, aynı zamanda sağlık bilimleri öğrencilerine bu gerçekçi modellerle eğitim vermek.”

Yöntemin Hastane Genelinde Tüm Departmanlarda Uygulanması Planlanmaktadır.

Aynı zamanda, Mammadov, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı’nda kullanılmaya başlanan bu yöntemin yakında hastanenin her yerinde uygulanmasını planlandığını vurguladı.