Minyatür Mimari Modeller

Üniversite bünyesinde yer alan bir 3B baskı laboratuvarı olarak her zaman yeni meydan okumalarla karşı karşıyayız. Geçen hafta Yakın Doğu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi‘nden bir öğrenci geldi ve projesi için 3B olarak “minyatür mobilyalar” basıp basamayacağımızı sordu.

Minyatür mobilyalar genelde üzerinde çalıştığımız bir şey değil. Mimari modellerin basılması konusunda uzman olmadığımız için, bu almak istediğimiz bir sorumluluktu. Ayrıca, öğrencinin çalışmasını 2 gün içinde göstermesi gerekiyordu, bu yüzden her şeyi mümkün olduğunca hızlı basmamız gerekiyordu.

Önceki blog makalemizde ABS malzemesi ile baskı problemleri yaşadığımızı belirtmiştik. Bu sefer de ilk baskımızı ABS kullanarak denedik fakat bu minyatür parçalarda düşük baskı kalitesine ve parçaların plakaya yapışmamasına neden oldu. Bu yüzden 3B baskıda daha çok haşır neşir olduğumuz PLA’yı kullanmaya karar verdik.

Minyatür mobilyalar; bar tabureleri, piyano, banklar, gitar, sütunlar, sehpalar ve merdivenlerden oluşuyor. Zamanımız kısıtlı olduğundan, plakayı enjeksiyon kalıplı plastik ölçekli model kiti gibi düzenledik.

Baskı Özellikleri

Başlık: 0.6mm