Roux Ekartör Tasarımı, Test & 3B Baskı

Yeni kurulmuş bir laboratuvar olarak, cerrahi işlemlerde basit ama çoğunlukla kullanılan bir aletle başlamak istedik. Elbette bu kısmı seçerken mühendislerin doktorlardan bilgi almaları gerekiyordu. Ayrıca birkaç toplantıda tasarımın hangi yönlerinin önemli olduğu tartıştık.

İnovasyon her zaman daha önce yapılmayan bir şey yaratmak anlamına gelmez, yapılmış ürünleri yeni bir yöntem kullanarak yaratmak da inovasyondur. Yakın Doğu Üniversitesi 3B Tasarım ve Baskı Laboratuvarı olarak, ilk projemiz olan Roux Ekartörü yapmaya karar verdik.

Proje üç bölüme ayrılmıştır ve tüm bölümler birbirine göre aynı öneme sahiptir.

Roux Retractor Design, Test & 3D Print

Tasarım süreci her zaman acı vericidir, çünkü mühendis boş bir ekranla başlar. En zor kısım daima ilk çizgiyi çizmektir. İlk denemede kusursuz tasarıma ulaşamayacağınızı bilmenize rağmen, ilk kısmı çizmeniz ve modellemeniz gerekir. İlk versiyonun tasarlanmasından sonra, danışman doktorumuz Roux Ekartörünün uzunluğunun çok uzun olduğunu, ikinci tasarımın çok kısa olduğunu, üçüncü tasarımın çok kalın olduğunu, dördüncü tasarımın bir parmağın sığamayacağı küçük yarıçapa sahip olduğunu belirtti. Ve beşinci tasarım, bilgisayar simülasyonundan mekanik testler çıkıncaya kadar iyi görünüyordu, ancak tasarımın bazı kısımlarının kolayca kırılabildiğini gördük.

Altıncı tasarımda bilgisayar simülasyonları güzel bir sonuç ortaya çıkıyor ve 3B baskıya hazır. Ayrıca teknik çizimler mühendis olmayanlar tarafından kolayca anlaşılamadığı için, bazı 3B render işlemleri yapıldı.

Yakın Doğu Üniversitesi 3B Tasarım ve Baskı Laboratuvarında, FDM (Fused Deposition Modeling) teknolojisini kullanan bir 3B yazıcımız var. İlk denemede beklenen sonuçlara ulaşmak kolay değildir. Olması gerekenden üst/alt seviyede ekstrüzyon, yapı plakası kalibrasyonu ve düşük kaliteli filamentler ile mücadele ettikten sonra, sonuç elde etmeyi başardık. Şimdi baskıyı mükemmelleştirmenin zamanı geldi, bu yüzden ekstrüzyon hızları, doldurma ve destek yapıları ile oynadıktan sonra, kendi Roux Ekartörümüz için en iyi ayarları bulacağız.